Triggerpoints

Volledige benaming is: myo-fasciale triggerpoint therapie.

Wat is een Trigger Punt?
Een zichzelf onderhoudende overgevoelig plaats in een spier(myo) of zijn jasje (fascie).

Kenmerken zijn
Sterk drukgevoelige verdikte plek in een strak gespannen bandje in een spier. Bij druk of aanprikken ervan ontstaat een typisch uitstralend gevoel (=referred pain)

Plaatsen
Triggerpunten kunnen in alle spieren van het lichaam voorkomen, maar de meeste mensen geven actieve triggerpunten aan in de schoudergordel en lage rug / bekkenregio. Ongeveer 60% van de triggerpunten zijn acupunctuurpunten.

Oorzaak
Triggerpunten ontstaan vaak na:

  • Overbelasting (bv. rugklachten)
  • RSI (bv. tenniselleboog)
  • Operaties (bv. schouder OK)
  • Ongevallen (bv. whiplash)
  • Stress (bv. nek / schouder / hoofdpijn)

Therapie
Een acupunctuur naaldje wordt in het triggerpunt gezet; dit heet ook wel dry-needling (er wordt niets ingespoten). Vaak spant de spier heel even aan (schokje) met een uitstralend gevoel. De naald blijft minstens 10 minuten staan. Na afloop moet de spier gerekt worden en krijgt men rekoefeningen mee naar huis. Frequentie van behandeling is 1 maal per week. Bij acute klachten 2 x per week. (bijv. acute tenniselleboog).

Om de energie in de betrokken meridiaan beter te laten stromen, worden ook klassieke, chinese punten gebruikt. Bij hevige pijnklachten komt op de naald een stroompje. Soms wordt bij pijn ook ooracupunctuur toegepast.

Effecten
De dag van acupunctuur zijn er meestal meer klachten,daarna zakt de pijn weg. Vaak zijn 3 tot 6 behandelingen al voldoende. Bij chronische klachten langer.