Vormen van acupunctuur

TCM = klassieke chinese acupunctuur
Acupunctuur is onderdeel van de TCM = Traditional Chinese Medicine. Hieronder vallen ook kruidengeneeskunde,oefentherapie (o.a. Qi Gong, Tai Qi) en voedingsadviezen. De TCM wordt al meer dan 4000 jaar met succes toegepast.

Schedelacupunctuur (=neuro-acupunctuur)
Japanse schedelacupunctuur ontwikkeld door dr. Yamamoto, effectief bij pijn en neurologische aandoeningen.

Auriculo-therapie (=ooracupunctuur)
Auriculotherapie is door de franse arts dr. Nogier ontwikkkeld. Punten in het oor hebben reflexmatig contact met het aangedane gebied. Dit kunnen ook organen zijn. Met een detectieapparaat kunnen deze punten heel nauwkeurig worden gevonden.

Laseracupunctuur
In plaats van naalden kan men ook de acupunctuurpunten behandelen met laser. Dit is geheel pijnloos. Deze methode wordt toegepast bij kinderen,stoppen met roken en wanneer er anders teveel naalden gezet moeten worden.

Myofasciale triggerpoint therapie
Zie Triggerpoints in het rechter menu.

Elektrotherapie
Bij sommige pijnklachten zet ik op de acupunctuurnaalden een zwak elektrisch stroompje. De frequentie is afhankelijk van de pijnklacht. De HAN stroom (2-100 Hz) is uitermate geschikt voor pijnklachten en komt overeen met de TENS-therapie (Transcutane Elektro Neuro Stimulatie). Electrotherapie heeft als voordeel dat de stroomsterkte veel lager is (ca. 5 mA) en in het pijnlijk gebied zit. Onderdelen van acupunctuur zijn ook: moxa (warmtestaaf) en cupping (glazen bollen die op de huid worden geplaatst).